keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Miksi tulla Rajalle?


Rajalla 2013 -tempaus toteutuu huomenna: me huolestuneet kansalaiset muodostamme Rautatientorille ihmisketjun ja kerromme päättäjille, että ilmastonmuutos on aika ottaa kuolemanvakavasti.

Sillä kuolemanvakava kysymys se on – siitä muistuttaa Filippiinien tuhoisa taifuuni.

Uskomme – ja omasta kokemuksestamme tiedämme – että ihan tavalliset ihmiset ovat nyt huolissaan ilmastokriisistä. Ilmastokysymykset eivät vieläkään näy tarpeeksi päivänpolitiikassa. Niitä kuitenkin puidaan jo kodeissa ja työpaikkojen kahvihuoneissa, kadulla kohdatessa ja harrastusryhmässä.

Ja missä kaksi suomalaista keskustelee ilmastonmuutoksesta, useinkaan he eivät ole tyytyväisiä maamme ilmastotoimiin.

Tämä on lupaavaa. Tämä antaa toivoa.

Me tavalliset kansalaiset emme kuitenkaan ole ilmastotieteen tai -politiikan asiantuntijoita. Monikaan ei tiedä, mistä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa tarkkaan ottaen päätetään – jos lopulta mistään. Kaikilla ei ole aikaa lukea hallituksen ilmastostrategiaa. Tiekartan valmistelusta lienee harva meistä perillä. Edes Ylen ilmastouutisointiin ei voi luottaa.

Monessa päässä kaihertaa tunne siitä, että jotakin tarttis tehdä – mutta kuinka lähteä mukaan, miten ottaa kantaa, jos ei kerkeä itse perehtyä ihan jokaiseen argumenttiin pohjamutia myöten?

Kuten nyt vaikkapa tämä “täyskäännös Suomen ilmastopolitiikkaan” – mitä sekin tarkoittaa? Eikö hallituksen ilmastolinjauksissa ole mitään hyvää? Tuleeko Rautatientorille jotain huligaaneja kiipeilemään köysiä pitkin aseman torniin? Ja keitä nämä Rajalla-tyypit oikeastaan ovat kritisoimaan päättäjien ilmastotoimia – onko niillä itsellään muka asiantuntemusta esittää jotain parempaa?

Yksi tulokulma asiaan on katsoa, mitä Suomen hallitus on jo sanonut tekevänsä ilmastokriisin hillitsemiseksi. Ilmastopoliittisessa strategiassaan hallitus lupaa mm.:


  • Korvata kivihiilen käyttöä biomassalla 
  • Jouduttaa tuulivoimaloiden rakentamista
  • Vähentää turpeen energiakäyttöä
  • Varmistaa pientuottajien pääsyn sähkömarkkinoille
  • Lisätä jätteiden hyötykäyttöä
  • Parantaa joukkoliikennettä
  • Rahoittaa puhdasta teknologiaa
  • Supistaa julkisen sektorin päästöjä
  • Rakentaa korkeatasoisia pyöräteitä
  • Tukea kestävää kulutusta


Tähän on valittu vain kymmenen kohtaa 55 sivun paksuisesta nivaskasta. Valikoiman olisi kieltämättä voinut tehdä toisinkin ja etsiä sellaisia hallituksen linjauksia, jotka todennäköisemmin herättävät eripuraa. Uskomme kuitenkin, että näistä kymmenestä toimesta jokainen löytää kohdan, joka tuntuu sekä tärkeältä että mieluisalta. Ilmastokriisin torjunta kun ei välttämättä kurjista omaakaan elämäämme – pikemminkin päinvastoin.

Haluatko parempia pyöräteitä? Kestävää kulutusta helpommaksi? Sujuvampaa joukkoliikennettä?  Hiilikasat pois Hanasaaresta?

Tämän kaiken hallitus on sinulle luvannut, ja muutakin.

Emme siis tarkkaan ottaen kutsu sinua Rautatientorille vaatimaan, että valtioneuvosto pyörtää kaiken tähän mennessä linjaamansa. Suomen ilmastostrategiassa on paljon hyvääkin.

Kutsumme sinut Rautatientorille vaatimaan, että Suomen ilmastopolitiikka saa viimeinkin vauhtia. Emme tahdo enää olla EU-maiden häntäpäässä. Tahdomme ilmastokysymysten priorisointia kaikessa päätöksenteossa. Tahdomme konkreettisia tekoja.

Ja heti. Koska samaan aikaan toisaalla ilmastonmuutos jo tappaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti